19 januari 2014
Australië
a
A
Livin' the dream!
Dames en Heren, jongens en meisjes,
Na lang afwachten in grote nieuwsgierigheid is hij hier dan eindelijk: Ons eerste verhaal vanuit Down Under! We weten dat jullie allemaal hier met smacht naar uitkeken, en dan nu is het eindelijk zo ver!
Het derde land van onze reis, het land waar we een jaar ofzo zullen blijven. Hier gaan we met ons busje het hele land door, de planning is om helemaal rondom Australië te rijden. Af en toe zullen we ook een tijd gaan werken, om de kosten wat te dekken.
Maar bij dit verhaaltje denken we daar nog niet te veel aan. Dit gaat over de eerste 2 weken in Australia.
Op woensdag (20-11) om 6.15 uur landde het vliegtuig in Sydney. Het was een kort nachtje met weinig slapen. Door het tijdsverschil waren we nog niet moe in het vliegtuig. En tegen de tijd dat we wel moe waren en ook al eventjes hadden kunnen slapen landde het vliegtuig alweer... De vlucht van 11,5 uur ging vlug, hij had nog wel een extra rondje mogen vliegen zodat we iets langer een dutje konden doen!
Eenmaal geland kwamen we eerst bij de douane. Na al de verhalen op tv en dergelijke dat het hier zo’n strenge controle was, stonden wij al klaar met al onze papieren van het visum in onze hand om er zo vlot mogelijk door heen te gaan. We verwachtten een hoop vragen, maar uiteindelijk stelde het helemaal niks voor. Ze moesten alleen onze paspoorten hebben, en een papiertje wat je in het vliegtuig moet invullen (waarop je aankruist dat je geen ziektes mee brengt e.d.). Even snel een foto van onze knappe koppen maken, stempel in het paspoort en klaar!
En vanaf toen waren we officieel in Australië!
Onze eerste reactie van Sydney was: koud en duur! Het was een heel stuk frisser dan in Thailand en dat was wel even wennen! Voor jullie zou het nog steeds heel warm zijn, maar voor ons niet;) En de prijzen waren ook wel even schrikken!
We ontbeten wat op het vliegveld, maakten even gebruik van de gratis wifi (dat hier zeldzaam is) en gingen daarna op zoek naar onze transfer. We hadden vanuit NL een Working Holiday Package geboekt. Daarbij zat een transfer, een aantal nachten in het Wake Up hostel en hulp bij het vinden van werk. Verder ook het aanmaken van een belasting nummer en bankaccount en dat soort fratsen. Het was maar een half uur rijden. We moesten nog wachten voor we de kamer in konden. Ondertussen kregen we vast de uitleg over het werk en belasting en alles. Het vrouwke van de uitleg was volgens mij door een haas gedekt, want die praatte toch snel!
Hierna konden we naar de kamer. Omdat er nog een Fransoos in 1 van de bedden al haar zooi had liggen terwijl ze al uitgecheckt was, was er maar 1 bed vrij. Het beddengoed was nog niet vervangen. Manon ging er toch vast even in liggen (op haar eigen lakenzak en opblaasbaar kussen) want ze was erg moe! Toen kwam het opruimteam binnen gestormd. Met 3 of 4 man stonden ze op de kleine kamer en binnen 5 minuten was de kamer schoon! We zaten op een kamer met 1 Frans meisje, 2 Deense en een kerel die niks zei.
’s Middags gingen we opzoek naar een bank om een rekening aan te maken. Daarna gingen we op zoek naar een goedkope telefoon voor Manon’s Australische nummer. De straten waren al versierd met vlaggen met happy christmas en er stonden al verschillende kerstbomen. En dat terwijl sinterklaas nog in het land was!
We kwamen bij de applestore, en uiteindelijk gingen we zonder nieuwe telefoon met een ipad mini naar buiten. Ofja die moesten we bij een winkel in Bondi Junction ophalen omdat hij bij deze uitverkocht was. We gingen romantisch uiteten onder TL-licht bij de Mac! Toen we rond half 9 terug gngen naar het hostel waren we vort harstikke moe en vielen daarom ook snel in slaap!
Ook al sliepen we zo vroeg, de volgende ochtend (21-11) werden we pas rond 11 uur wakker... We zaten nog steeds in het ritme van Thailand. We haalden wat te eten en besloten deze dag niet zo heel veel te doen. Het is wel even wennen hier, het is hier zo veel anders als Thailand, zo midden in de grote stad. Wij zijn toch echte dorpsmensen! Vooral Manon had hier best veel moeite mee. We bleven daarom wat op de kamer hangen, die we overdag lekker voor onszelf hadden.
Later gingen we even douchen en wat eten in de Side bar onder het hostel. Er was daarna een killerpool (biljarten) waar je een fust bier mee kon winnen. Bram deed daar natuurlijk aan mee, maar helaas geen gratis bier...
Hierna keken we nog even voor een auto en mogelijk werk. We hadden wel een leuk busje gezien.
De volgende dag (22-11) belden we naar de eigenaren van het busje dat we hadden gezien en spraken voor ’s middags af. Tussendoor gingen we nog even naar het Operahouse en de Harbour Bridge. Bram overwon bij het Operahouse even zijn schaamtegevoel en deed het shirt met familie school erop aan om wat foto’s te maken :P
Hierna moesten we weer snel terug naar het hostel waar we hadden afgesproken voor het busje.
Het was een wit busje, handmatig in allerlei kleuren gespoten. Het was een Belgisch stel die in een jaar zonder problemen rond Australië waren gereden. Hetzelfde als wat wij willen doen. Motorisch zag hij er ook nog goed uit. We maakten een ritje en het klonk allemaal goed.
We spraken af om later terug te bellen, maar we waren eigenlijk al verkocht! Het lastige was dat hun terugvlucht was als wij op surfkamp waren. Dus we moesten hem nog voor het surfkamp kopen en dan ergens stallen. We spraken af om hem zondags te gaan kopen! Deze avond aten we weer wat bij de Side bar, omdat het daar relatief goedkoop eten is (ook al waren de prijzen voor ons heel erg schrikken!).
De volgende dag (23-11) regende het helaas en het was koud... Dan is er niet zo gek veel te doen. We besloten nog even op de kamer te hangen, en ’s middags gingen we toch even op pad. Het klaarde gelukkig nog op! We gingen weer op zoek naar een telefoon voor Manon (poging 2!). In een winkelcentrum vonden we een mooie goedkope Huawei.
Daarna gingen we naar de Paddy’s Market. Een grote markt in een hal wat ooit een parkeergarage was. Ze hadden er echt van alles! We haalden wat souvenirtjes en bordjes voor in ons aanstaande busje. Later gingen we nog wat wassen enzo en toen was het al snel weer laat.
En toen was het alweer zondag (24-11). We stonden vroeg op, want we hadden om 10 uur afgesproken met de Belgen. Die zaten in een appartementje bij Bondi Junction. Na het papierwerk enzo was hij officieel van ons! :D
Er zit al een hele inboedel bij, van beddengoed tot bestek en van een koelbox tot een navigatiesysteem. En het allervetste wat erbij zit is een surfboard!! Maar goed dat we morgen op surfkamp gaan, kunnen we mooi oefenen om daarna zelf op ons board te surfen :)
We reden eerst een keer op en neer in het doodlopende straatje om te wennen, en daarna reden we naar ons hostel. Wel gek dat je aan de ‘verkeerde’ kant in de auto zit! Het links rijden is geen probleem. Het schakelen ook niet. Maar elke keer als je richting aangeeft gaan de ruitenwissers aan... Haha, dat was wel even wennen dat die aan de andere kant zitten! De rest ging prima!
We moesten deze morgen van kamer wisselen in het hostel dus we verplaatsten eerst onze spullen en pakten wat zwemkleren. Vanmiddag gingen we naar Bondi Beach, met ons busje! Dit is HET strand van Sydney (o.a. bekend van Baywatch waar vrouwkes met dikke tieten de mensen uit de zee redden). Het was vet om hier geweest te zijn! Een mooi groot druk strand, want het was weekend en dan is het extra druk. Het water was alleen ijskoud! Veel kouder dan in Thailand! Hooguit 20 graden ofzo.
Na een middagje strand brachten we ons busje naar een stalling dichtbij het vliegveld. Morgen gaan we namelijk op surfkamp voor een week, en parkeren in Sydney is erg duur! De stalling was daarom de beste oplossing. ’s Avonds deed Bram nog een poging voor gratis bier met de Killerpool, maar helaas weer geen geluk. Daarom gingen we maar weer naar onze kamer om de spullen weer in te pakken en op tijd te gaan slapen, want de volgende dag moesten we erg vroeg op!
Deze dag (25-11) begonnen we aan ons 7-daagse surfkamp! Om half 6 stonden we al op om de rest van de spullen in te pakken en om uit te checken. We haalden snel even wat eten bij een coffeeshop (nee niet zoals in NL...) en toen konden we de bus in! Het was 9 uur rijden in totaal met tussendoor een paar stops. We vermaakten ons wel met dagboek schrijven, Neighbours kijken en lezen.
Bij surfkamp Spot X aangekomen in Arrawarra, kregen we eerst een rondleiding over het kamp. We zagen de surfschool en er was een soort pleintje waar het allemaal te doen is: een reisbureautje, de fotowinkel en hier was ook het restaurant en de feestplek.
Daarna gingen we naar de slaapplekken. We slapen in een soort container-units. In onze container stonden 2 stapelbedden en 1 eenpersoonsbed. Er sliepen nog 2 Engelsen en een Amerikaanse bij ons in de container. Het kamp ziet er erg gezellig uit. Het is op een camping dus we hadden een fijn kampeer gevoel! Het lag ook recht aan het surfstrand.
’s Avonds was er een buffet, en aten we spaghetti. We maakten kennis met een paar andere van onze surfgroep, die onze containerburen zijn. Het waren allemaal Engelsen, en omdat wij een beetje moeilijke namen hebben voor simpele Engelse werden we vanaf toen Bro & Mo genoemd :P
Na het eten ging er een busje naar een bottleshop. Op het surfkamp mogen ze namelijk zelf geen drank verkopen, en dus rijdt er elke avond een busje. Bier en Goon (goeiekope wijn uit een zak) behoort toch tot de standaard uitrusting van surfdudes en surfchicks!
Hierna zaten we even bij het kampvuur maar gingen al op tijd naar bed. We waren vort aardig kapot van heel de dag bussen...
De volgende dag (26-11) hadden we om half 9 onze eerste surfles! Van tevoren gingen we eerst ontbijten. Ook dit is een lopend buffet bestaande uit toast en cornflakes. We kregen eerst wat uitleg en daarna deden we onze wetsuit en rashies (shirts) aan, en kregen we een surfboard. Deze boards zijn speciaal voor beginners, groot en best zwaar. Toen liepen we naar het strand waar we eerst op het droge oefenden om op te staan. Toen gingen we eerst even zonder board het water in om te bodysurfen.
En toen was het tijd voor het echte werk. De golven waren erg goed vandaag. In plaats van om eerst in de whitewash (gebroken golven) te beginnen kozen ze er dan toch voor om meteen met de greenies te starten. We konden allebei al snel staan! Het was echt super vet, en het lukte ook al erg goed! Na 1,5/2 uur was de surfles weer voorbij.
Hierna gingen we even lekker in de zon liggen. Manon had zich wel ingesmeerd maar was toch al snel erg verbrand! Je merkt toch goed dat de zon hier wel erg sterk is.
Vanaf 12 uur is het lunch. Weer buffet. Nu kun je tosti’s en wraps maken. Dat smaakte erg goed! Na de lunch bekeken we vast de foto’s van deze morgen in de Fotoshack. Deze waren wel vet!
En toen om 2 uur hadden we onze volgende les weer. Ook deze les ging het erg goed! We konden allebei meerdere keren staan.
Na het douchen en eten gingen we met wat Engelsen een drankspelletje doen: Ring of fire. Das dus gewoon Engels voor Kingen! Hierna hadden we nog even gebierpongt en toen was het weer bedtijd.
De volgende dag (27-11) konden we iets langer blijven liggen. Vandaag hadden we pas om 10 uur onze surfles. Het ging ook weer goed deze dag, we zijn echt natuurtalenten! :P Na de lunch hadden we om 2 uur weer een les, die begon met goede golven en toen lukte het ook goed. Maar later werden de golven steeds wilder en werd het te lastig om te staan.
Meteen na de les was er Ocean Rafting! Hier was niet zo veel animo voor bij de meesten, maar wij en Dean, een van de Engelsen, deden wel mee. Verder gingen er 2 van het surfkamp mee de raft in! Dit was echt super gaaf! We peddelden eerst een eind de zee op, naar een deel bij de rotsen waar de pro’s deden surfen.
Daarna gingen we terug naar de surfgolven aan het strand om met de raft te gaan surfen! De eerste golf gooide de raft bijna helemaal om! Iedereen viel eruit, behalve Manon. Die was tijdens het vallen aan de raft blijven hangen en zat er nog in! Dit zag er erg grappig uit op de foto’s. De tweede golf gooide heel de boot om, en Manon zat er weer nog steeds in, maar nu lag de boot op de kop. Zo pakten we nog een paar golven, en bleven we ook een paar keer zitten.
Hierna gingen we even douchen en daarna eten. Deze keer lekker friet met een stuk vlees en wat groente! Daarna weer even rondom het vuur gezeten en toen naar bed.
De volgende dag (28-11) begon onze les om 9 uur. De golven waren erg lastig. De golven kwamen pas laat op gang, waren erg steil en braken ook heel snel. Als het lukte om een golf te pakken dan maakte je snel een nosedive (met de neus van het bord het water induiken). We waren vandaag dan ook erg veel ‘down under’! Met wat hulp van de leraren lukte het wel (deze gingen dan achter op je bord hangen waardoor je geen nosedive maakte). Na de les gingen we weer zonnen.
’s Middags ging Manon zelf foto’s maken i.p.v. surfen. Het lukte Bram deze middag iets beter, en kon wel een paar keer staan.
’s Avonds weer eten, rijst... gadverpielekes! We bleven deze avond wat langer bij het vuur zitten. Voor de meeste van de groep was het namelijk de laatste avond omdat ze de 5-daagse cursus hadden. Het was weer gezellig!
De volgende morgen (29-11) was Manon erg moe, het is ook nogal vermoeiend elke dag surfen! Daarom ging Bram alleen. Het ging weer best goed. Dit was de laatste les met heel de groep. Wel jammer, want nu hun weg gingen werd het een stuk stiller en saaier in het kamp.
’s Middags ging Manon alleen surfen en ging Bram foto’s maken. Het lukte eerst niet zo goed, maar later met wat hulp van de leraar lukte het toch om te staan! Aan het einde van de les begon het te regenen. Onze was hing nog buiten, maar Paris, het Amerikaanse meisje bij ons in de container, was zo aardig geweest om deze af te halen.
Na de les gingen we mee Kangaroo golfen. Dit was op een golfbaan waar veel kangaroos zaten. Het was wel grappig om een beetje te golfen, in de stromende regen... Daarna maakten we wat foto’s van onze eerste wilde kangaroos!
Hierna weer douchen en eten. Het was erg vies eten vandaag. Uiteindelijk hadden we later op de avond maar even een pizza laten bezorgen om de honger toch wat te stillen! We gingen op tijd slapen, want het was nu toch maar saai zo zonder alle leuke mensen.
De volgende morgen (30-11) zouden we om half 8 al les hebben. Toen we wakker werden was het koud en regende het weer... We besloten om lekker in ons bedje te blijven liggen en onze krachten te sparen. We deden een beetje de standaardzaken zoals foto’s en backup enzo. ’s Middags ging Bram alleen surfen. Manon vond het toch iets te koud. Het lukte Bram steeds beter!
Voor het eten gaf een van de surfleraren een concertje. Hij speelde ook gitaar en zong, naast het surfen. Toen weer eten en ’s avonds was er een dj. Er was niet zo heel veel aan dus het werd weer niet zo laat.
Dit kwam goed uit, want de volgende (laatste) dag (01-12) hadden we al om 7 uur les! Omdat dit de laatste les was stonden we deze keer toch vroeg op! Rond 6 uur al... Het was koud, maar gelukkig scheen de zon. De eerste stappen in de zee waren maar fris, maar toen we er eenmaal in waren was het goed uit te houden!
Zo vroeg in de ochtend waren de golven erg goed! Het lukte ons dan ook goed! We stopten iets eerder met de les want we moesten onze spullen nog voor 9 uur uit de kamer halen om uit te checken.
Hierna gingen we nog wat zonnen en douchen. Na de lunch kwam de bus om ons weer naar Sydney te brengen. Hij was er pas rond 3 uur, iets later dan gepland. En toen begon de lange terugrit. Rond 9 uur stopten we pas om te eten. We hadden maar 2 stops, en rond 12 uur waren we in Sydney.
We hadden deze keer een kamer in het World Square hostel geboekt. Het was wat minder luxe als het Wake up Hostel, maar ach het was maar voor 1 nachtje. Rond half 2 gingen we eindelijk slapen!
En dat was het einde van onze eerste 2 weken down under! Het surfkamp was echt geweldig! Actief bezig geweest en leuke mensen ontmoet! Misschien dat we op onze route langs de oostkust nog wel een keer langsgaan met ons eigen campertje!
We hebben in deze 2 weken al een vette indruk van Australië gekregen, dus het belooft vast en zeker een geweldig jaar te worden hier!
Op dit moment is er trouwens een dikke hittegolf hier rondom Melbourne, rond de 45 graden, je gaat hier echt kapot! Er zijn ook best veel ernstige bosbranden.. maar dat zullen jullie vast ook wel zien op het nieuws!
Onze campervan avonturen komen in het volgende verhaaltje!
De leuke foto’s, en de actie foto’s van het surfen zijn te vinden op de volgende link:
Nou da was het, houdoe!
Tags: down under, surfcamp, surfboard, sydney, wake up